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자연과 삶 (Nature & Life) :: 항산화제 네트워크란(2)

 

 

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Network antioxidants:

네트워크 항산화제들: 

 

a mutually recycling "juggernaut" against the lethal forces of oxidation

산화의 치명적 힘에 대항하여 서로 서로 재환원하는 "거대 조직"입니다.

 

Packer shows this particularly in regard to the five pivotal antioxidants that he calls "network antioxidants": lipoic acid, coenzyme Q10, vitamin C, vitamin E (all natural varieties of it, not just alpha tocopherol), and glutathione. To see why these work together as a network, let's review the basics.

Packer는 그가 "네트워크 항산화제"라고 부르는 5가지 중심이 되는 항산화제들을 특별히 말합니다: 리포산(lipoic acid), 코큐텐(coenzyme Q10), 비타민 C, 비타민 E (단지 알파 토코페롤이 아닌 모든 종류의 자연 비타민 E) 그리고 글루타치온(glutathione)입니다. 왜 이들이 네트워크로 서로 협동하는지 알기 위해 기초를 살펴보기로 합시다.

 

A free radical is a molecule with an unpaired electron, seeking to strip an electron from another molecule, and thus having the capacity to damage vital compounds such as lipids and proteins. An antioxidant is basically an electron donor: it can quickly "disarm" a free radical by easily giving up one of its electrons. But in the process, the antioxidant itself becomes a weak free radical. Fortunately, if other antioxidants are present, the original electron donor can be "regenerated," or restored to its antioxidant status.

자유유리기(free radical)는 쌍을 가지지 못한 전자를 가진 분자로 다른 분자로부터 하나의 전자를 빼앗으려고 하며 지질과 단백질과 같은 생체의 화합물을 손상시키는 능력을 가집니다. 항산화제는 본질적으로 말해서 전자를 기여하는 물질(electron donor)입니다: 이것은 자신의 전자 하나를 쉽게 내어줌으로써 빠르게 자유유리기를 무력화시킬 수 있습니다. 그러나 그 과정에서 항산화제 자신은 약한 자유유리기가 됩니다. 다행히도 만일 다른 항산화제들이 존재한다면, 원래 전자를 기여한 물질은 본래의 상태로 "환원" 혹은 회복될 수 있습니다. 

 

This point is crucial to understanding Packer's thesis. In the course of its normal activity, an antioxidant becomes a pro-oxidant, i.e. a free radical (although a less destructive one than whatever free radical it has just disarmed); it must be recycled to its antioxidant state by other antioxidants. Hence the idea of a self-recycling network of antioxidants, rather than antioxidants working individually. Hence also the practical implication: in order to maintain the high levels of antioxidants necessary for health and longevity, it is necessary to ensure optimal recycling of the key antioxidants. How? By taking the whole range of certain crucial antioxidants.

이점은 Packer의 가설을 이해하는 데에 중요합니다. 정상적인 과정에서, 항산화제는 산화촉진제(pro-oxidant)가 됩니다. 즉, 자유유리기(무력화시켜야 할 어떤 자유유리기보다도 덜 파괴적일지라도); 그것은 다른 항산화제들에 의해서 원래의 항산화제 상태로 재생되어야 합니다. 그러므로 개별적으로 활동하는 항산화제들 보다는 스스로 재생하는 항산화제들의 네트워크라는 개념입니다. 그러므로 또한 실제의 의미입니다: 건강과 장수에 필요한 항산화제들의 높은 수준을 유지하기 위하여, 주요한 항산화제들을 최상으로 재생하는 지를 확실하게 하는 것이 필요합니다. 어떻게? 여러 핵심적인 항산화제를 골고루 섭취하는 것입니다. 

 

Packer states that the network antioxidants include lipoic acid, Coenzyme Q10, vitamin E, vitamin C and glutathione. These work as a team, constantly regenerating each other from the oxidized state back to the antioxidant status. The pivotal antioxidant is lipoic acid. It not only recycles all the other network antioxidants, but it also regenerates itself. Although it is produced in the body, the production declines with age, and becomes insufficient to provide full benefits. Adding lipoic acid to one's supplement regimen means boosting the levels of all the other network antioxidants.

Packer는 네트워크 항산화제들에는 리포산, 코큐텐, 비타민 E, 비타민 C 및 글루타치온이 포함된다고 말합니다. 이들은 팀으로 작용하고 항상 산화된 상태로부터 다시 항산화제 상태로 서로를 재생시킵니다. 핵심 항산화제는 리포산입니다. 이것은 다른 모든 네트워크 항산화제들을 재생시킬 뿐만 아니라 자기 자신을 재생시킵니다. 비록 리포산은 체내에서 생성될지라도 그 생산량은 나이가 들면서 감소하고 따라서 리포산이 지닌 완전한 효과를 제공하기에는 역부족이라는 것입니다. 리포산을 보조제 처방에 추가하는 것은 다른 모든 네트워크 항산화제들의 수준을 상승시키는 것을 의미합니다.

 

This is particularly important in the case of glutathione, since most experts agree that oral glutathione does not get absorbed through the intestines. Unfortunately Packer does not comment on the idea that taking glutathione with sufficient anthocyanins, for instance a high-potency bilberry extract, would protect it from oxidation in the gastrointestinal tract and thus make it available to various tissues. Even so, only some types of tissue can absorb preformed glutathione-most cells must synthesize it. Packer's lab discovered that lipoic acid can boost the levels of glutathione by up to 30%. Thus, in Packer's view, it is necessary to take only four network antioxidants: lipoic acid, CoQ10, vitamin E (including tocotrienols) and vitamin C. It might also be desirable to include mixed carotenoids and various mixed polyphenols.

이것은 글루타치온의 경우에 특별히 중요합니다. 왜냐면 대부분의 전문가들은 글루타치온의 경구복용은 장을 통해서 흡수되지 않는다고 인식하기 때문입니다. 불행하게도 Packer는 충분한 안토시아닌(anthocyanins) 예를 들어, 고단위의 빌베리(bilberry) 추출물과 함께 글루타치온을 섭취하면 소화기관에서 산화되는 것을 막고 여러 조직에 잘 흡수될 수 있게 한다는 생각에 동의하지 않습니다. 비록 그럴지라도 단지 몇 종류의 조직에서만 이미 형성된 글루타치온을 흡수할 수 있어야 한다는 것입니다. – 대부분의 세포들이 그것을 합성해야 한다는 것입니다. Packer 실험실은 리포산이 글루타치온의 수준을 30%까지 상승시킬 수 있다는 것을 발견하였습니다. 그러므로 Packer의 관점에서 4가지 네트워크 항산화제들을 섭취하는 것이 필요합니다: 리포산, 코큐텐, 비타민 E(토코트리에놀을 포함) 그리고 비타민 C. 이것은 또한 카로테노이드(carotenoids) 복합체와 여러 가지 폴리페놀(polyphenols) 복합체를 포함하는 것도 바람직하다고 합니다.

 

 

One reason why it is so important to maintain high levels of glutathione is that it is crucial for the detoxification of carcinogens. Packer states that most people do not inherit "cancer genes"; rather, they have a genetic weakness in their detoxification system. Glutathione is an extremely important part of the detoxification system, and thus of our defenses against cancer. Lipoic acid in particular, as well as various other antioxidants including N-acetyl-cysteine (NAC), can raise glutathione levels, making cancer less likely, even if it happens to run in the family. Interestingly, whey protein has also been found to raise glutathione levels. Certain flavonoids, including grape seed extract and bilberry, likewise boost glutathione levels; silymarin, a flavonoid found in milk-thistle, is valued for its ability to raise glutathione levels in the liver. It is too bad that Packer does not discuss the glutathione-flavonoid sub-network.

높은 수준의 글루타치온을 유지하는 일이 너무도 중요한 이유는 글루타치온이 발암물질들의 해독에 중요한 물질이기 때문입니다. Packer는 대부분의 사람들은 "암 유전자(cancer genes)"를 세습하는 게 아니라 오히려 체내 해독 시스템에 유전적 취약성을 가지고 있다고 말합니다. 글루타치온은 해독 시스템에 극도로 중요한 부분이며 따라서 암에 대한 방어체계의 중요한 부분입니다. 특히 리포산과 게다가 N-acetyl-cysteine(NAC)를 포함한 다양한 다른 항산화제들은 글루타치온의 수준를 올릴 수 있고, 비록 가족력이 있다 할지라도 암에 덜 걸리기 만듭니다. 흥미롭게도 유청 단백질이 또한 글루타치온의 수준을 상승시킨다고 밝혀져왔습니다. 포도씨 추출물 그리고 빌베리를 포함한 일부 플라보노이드도 마찬가지로 글루타치온 수치를 상승시킵니다: 엉겅퀴에서 발견되는 플라보노이드인 실리마린(silymarin)은 간에서의 글루타치온 수준를 올리는 능력이 있어서 중요하게 여겨집니다. Packer가 글루타치온–플라보노이드의 하위 네트위크를 논의하지 않은 것은 유감스럽습니다.

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