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자연과 삶 (Nature & Life) :: 항산화제 네트워크란(4)

 

 

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Mixed carotenoids: the synergistic effect

혼합된 카로티노이드(carotenoids): 동반 상승 효과

 

Carotenoids also constitute their own network, working synergistically with one another. For example, mixed carotenoids enhance immune function better than beta carotene alone. The antioxidant power of mixed carotenoids is enhanced particularly when lycopene and lutein are included. One of the most interesting sections here is "The rise and fall of beta carotene," in which Packer explains the disastrous results of unbalanced supplementation, at least in smokers, who are under a particularly heavy barrage of free radicals. He points out that mixed carotenoids, the way they are naturally found in vegetables and fruit, have been consistently found to protect against lung cancer, as well as many other types of cancer.

카로티노이드는 또한 또 다른 것과 동반 상승효과를 가지는 그들 자신의 네트워크를 구성합니다. 예를 들어, 혼합된 카로티노이드는 베타카로틴(beta carotene) 혼자일 때보다 더욱 면역기능을 향상시킵니다. 혼합된 카로티노이드의 항산화 능력은 리코펜(lycopene)과 루테인(lutein)이 함유되어졌을 때 특별히 향상됩니다. 여기서 가장 흥미로운 부분 중의 하나는 "베타카로틴의 증가와 감소"입니다. 여기서 Packer는 균협잡히지 않는 보충으로 인한 처참한 결과를 설명합니다. 적어도 자유유리기가 특별히 엄청나게 쏟아지는 상태하에 있는 흡연자들 말입니다. 그는 채소나 과일에서 자연적으로 발견되는 형태인 혼합된 카로티노이드는 일정하게 다른 암종을 비롯한 폐암으로부터 인체를 보호하는 것으로 알려져 왔습니다.

 

While beta carotene has fallen into relative disfavor, lycopene has emerged as a very potent antioxidant, if not quite yet a rising star on the health food store shelves. It is too bad that Packer does not discuss lycopene in greater detail. He does point out that in vitro it is a stronger antioxidant than beta carotene, and that it inhibits the growth of various cancers. But why is lycopene so important, and how do carotenoids synergize as a network? Is it really the metabolites, such as apo-carotenoids and retinoids, that should be studied? And under what conditions do carotenoids become pro-oxidants capable of promoting cancer-only in those who smoke more than 20 cigarettes a day, or should the average person be concerned? This is perhaps the least satisfying chapter in the whole book, which is understandable, since Packer's main area of study has been lipoic acid and vitamin E, and the main network antioxidants in general. That's where he shines.

베타카로틴이 상대적 냉대를 받아오던 와중에 리코펜은 건강기능식품점에서 떠오르는 샛별은 아닐지라도 매우 강력한 항산화제로 여겨졌습니다. Packer가 상세하게 리코펜을 다루지 않은 것이 매우 유감입니다. 그는 실험실에서 이것은 베타카로틴보다 강력한 항산화제이고 다양한 암종의 성장을 막는 다는 것을 지적합니다. 그러나 리코펜이 왜 그렇게 중요한지 그리고 네트워크로서 어떻게 카로티노이드가 동반 효과를 가지는지요? 연구되어져만 하는 아포카로티노이드(apo-carotenoids) 그리고 레티노이드(retinoids) 같이 이것이 진정한 신진대사에 필요한 물질인지요? 그리고 어떤 조건하에서 하루에 20개비 이상을 태우는 흡연가들에게 카로티노이드가 암을 일으키는 것이 가능한 산화촉진제가 되는지요? 혹은 보통사람들도 연관이 있는지요? 이것은 아마도 전체 책에서 가장 덜 만족스러운 chapter입니다. Packer의 연구 중심 영역이 리포산 그리고 비타민 E 그리고 일반적인 네트워크 항산화제이기 때문에 이해할 수 있습니다. 그것이 그가 빛을 발하는 곳입니다.

 

Packer also singles out flavonoids as important "boosters" of the main network antioxidants. Again, a more extensive review of flavonoids would have been preferable, since there is potentially a bigger story here than simply playing a supportive, "boosting" role. Flavonoids are extremely powerful antioxidants in their own right; some are capable of quenching the hydroxyl radical. Packer acknowledges that this is extremely important, since the hydroxyl radical is the most dangerous, capable of directly damaging DNA.

Packer는 또한 주요 네트워크 항산화제의 중요한 "boosters"로서 플라보노이드(flavonoids)를 지목합니다. 다시, 플라보노이드는 단순히 도와주는 물질보다 여기서 잠재적인 큰 스토리가 있기 때문에 가장 광범위한 검토가 더 선호되어 왔습니다. 플라보노이드는 그들 자신의 힘으로 극도로 강력한 항산화제가 됩니다; 일부는 수산기 유리기(hydroxyl radical)를 없앨 수 있습니다. Packer는 수산기 유리기가 DNA를 곧바로 손상시키는 가장 위험한 물질이기 때문에 이것이 극도로 중요함을 인정합니다.

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